Зборник на Миладиновци/ 672 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

671 песна 672 песна

од Браќа Миладиновци
673 песна
на современ македонски правопис.


Сонце бонче, богоо јајце. - камо тоа јајце? го изеде мома. – камо ја момата? -
она се скри дома. - камо је дома? - ја изгоре огон. - камо го огон? - го изгасна вода, -
камо је вода? - ја испиа. По друга: - да ме викат: тате, бате, скри се в јасли, ето ти се Турци ќуљумарци.
две деца. - камо и дечина? - отидоа на нива, да бранат просо. -камо ти просо? - г'
иск'лваа врапци. - камо и врапци? - се качиа на д'п. - камо го тој д'п? - го пресече
секира. - камо је секира? – отиде на коачи. - камо и коачи? - и изсмоља мољци. -
камо и мољци? - и иск'лва петелот. - камо го петелот? - го изеде лисица.- камо ја
лисица? - ја отепа пушка. - камо ја пушка? - појде кае царот.