Зборник на Миладиновци/ 669 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

668 песна 669 песна

од Браќа Миладиновци
670 песна
на современ македонски правопис.


Чук, чук лобода, падна тесла от бога, удри баба по нога, та се роди 'ртиче, си
го зави в крпиче, си го кладе на тланик; м'лчи, синче, не плачи, ојде в пазар татко ти,
ке ти купит два меха, едниот меден, другиот немеден, кој ке м'лчит медениот, кој ке
плачит немедениот, прет цареа порта ж'лта курешница, у тебе кључеите, у мене
катаните, моли замоли до три години.