Зборник на Миладиновци/ 602 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

601 песна 602 песна

од Браќа Миладиновци
603 песна
на современ македонски правопис.


Дошло лудо коња да напиват
Да напиват на новите чешми,
Тамо најде мома, мала мома,
Дека спиет пот белата лоза.
Чуде, уме това лудо младо,
Как да чине лудо, што да чине
Да разбуде това мала мома;
Урва листа от белата лоза,
Натопи го во студена вода,
Попрска ја по белата лице.