Зборник на Миладиновци/ 473 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
472 песна 473 песна

од Браќа Миладиновци
474 песна
на современ македонски правопис.


Станаф пиле шарено,
Појдоф во гора зелена,
Најдоф грутка снегоа
Та је кладоф в пазуа,
Та је р'чаф пор'чаф:
,,Копни грутко снегоа,
Како копнит млат јунак
За убаа девојка.”
Станаф пиле шарено,
Појдоф в гора зелена,
Најдоф сено косено,
Та му р'чаф нар'чаф:
„Копни сено косено,
Как копнеит девојка,
За добраго јунака.”