Зборник на Миладиновци/ 459 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
458 песна 459 песна

од Браќа Миладиновци
460 песна
на современ македонски правопис.


Пијан легнаф, шпирт мори Јано ле, пијан заспаф,
Та седни ми,- - - на скутеи,
Отпетљај ми- - - чапраѕиве,
Чапраѕиве - - - от елеков,
Види ми је - - - кошуљава,
Три година - - - неиспрана.”
„Немам вода, лудо море, да је исперам.”
„Твојте очи, шпирт мори Јано, два кладенца,
Да испериш, шпирт мори Јано, кошуљава.”
Немам сапун, лудо ле море, да је избељам.”
„Твојте р'це, шпирт море Јано, раки сапун.”
„Немам плоча, лудо ле море. да исчукам.”
„Твојте ноѕе, шпирт море Јано, мрамор плоча.”