Зборник на Миладиновци/ 457 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
456 песна 457 песна

од Браќа Миладиновци
458 песна
на современ македонски правопис.


От згора идет едно лудо младо,
Едно лудо младо, едно аџамиа,
Во р'це ми носит шарени вретена,
И го стрети едно стара баба:
„А егиди лудо аџамиа!
К'д ке носиш шарени вретена?”
„Ејди баба, мори стара баба!
Јас ке и носам на малките моми,
Тие ке ми прајет бурунџук кошуља,
Бурунџук кошуља, риза абдеслиа.