Зборник на Миладиновци/ 391 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
390 песна 391 песна

од Браќа Миладиновци
392 песна
на современ македонски правопис.


Стана оде на вода,
И коњ води по неа;
Коњ ја тегне в ливаде,
В ливаде пот чадире.
Под чаир ја бекриа,
В р'це држи викиа,
Полна рамна ракиа,
И на Стана говоре:
Като орех пот тесла.
„Држи, Стано, чашата,
Да благословам децата
Да си растат порастат,
Като трескот пот камен,
Като орех пот тесла.
Држи, Стано, чашата,
Да благословам момите,
Да ми растат, порастат,
Като р'жта на поле,
Като текени парици”.