Зборник на Миладиновци/ 375 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
374 песна 375 песна

од Браќа Миладиновци
376 песна
на современ македонски правопис.


Поминуам, наминуам,
Крај Перуша поседувам;
Тебе те гледам, Јано, на бунарчето,
К'де ми црпиш студена вода.
Тако ти бога, Јано, подај една вода
Со твојата стомна, Јано, со десната р'ка,
Белово срце, Јано, црно изгорено;
Ракиа пиам, Јано, зеир ми се чинит.