Зборник на Миладиновци/ 357 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
356 песна 357 песна

од Браќа Миладиновци
358 песна
на современ македонски правопис.


Поминуам, заминуам,
Пусти порти затворени,
Прелазени, преградени,
Со две сламки 'ржанои;
Моме спиет стреде дворје
Стреде дворје на одарот;
Над глаа му бардак вода
Во бардакот киска цвеке.
Не сум вода да прелеам,
Не сум змиа да се проврам,
Не сум елен да прескочам,
Не сум пиле да прелетам.