Зборник на Миладиновци/ 312 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
311 песна 312 песна

од Браќа Миладиновци
Дона и Аго
на современ македонски правопис.Јаглико моме, Јаглико!
Јаглен је срце мајке ти,
Жар и пепел на татка ти!
Зашт' не те даде за мене,
Туку те даде до мене
До мене на мој комшиа.
Комшиа ми е баш душман,
Татка ми ми го опрале,
Брата ми ми го фатиле,
И на кол ми го удриле.