Зборник на Миладиновци/ 296 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
295 песна 296 песна

од Браќа Миладиновци
297 песна
на современ македонски правопис.
А Јоване домакине!
Али спиеш, али пиеш?
Ако спиеш разбуди се,
Ако пиеш весели се;
Оти дошле страмни гости,
Ми те канет кум да бидиш
Кум да бидиш девет села,
И да кршташ и да венчаш.
Ак' не можиш сам да одиш,
Пушти си аманетчиа.
Пострамен ти глас донесле.