Зборник на Миладиновци/ 295 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
294 песна 295 песна

од Браќа Миладиновци
296 песна
на современ македонски правопис.Брало мома зеленика
Во два скута к'та-дена,
Ми увила зелен венец,
На венецот девет киски
Девет киски босилкои,
А д,есето потлескои.
Сирак јунак сеир чинит,
Да се спушти је го грабна;
Је го грабна зелен венец.
Се наљути љуто моме,
Љуто колнит, солѕи ронит :
,,Да би дал бог колку киски
Колку киски на венецот,
Голку града да обшеташ,
Спет назат да се вратиш,
Пак во мојте рамни дворје,
Да да речиiи: дај ми, моме,
Дај ми, моме, кључеите,
Да откључам Пирга града,
Да вида што имат н'тре?
До два старци ми седеа,
Збор зборвеа, строј стројаја.”