Зборник на Миладиновци/ 280 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
279 песна 280 песна

од Браќа Миладиновци
281 песна
на современ македонски правопис.


„Перунице девојче!
Не стој, не стој на брегот,
Брек се ронит ке падниш!
Говори Перуница:
„Ејди лудо и младо!
Ако паднам да умрам,
Асана да не зеам.
Асан одит на војска,
Т'нка пушка однеси,
Ластагарка донеси;
Чифт пиштоли однеси,
Коледачки донеси;
Остра сабја однеси,
Самар штица донеси;
Кутел пари однеси,
Шиник воппiи донеси.”
Говори лудо младо:
„Перунице девојче!
Брек се рони, ке падниш!”
„Ако падна от брегот
На долу, има з' ошто.”
Падна и се отепа,
Асана го не зеде,
Перунице девојче.