Зборник на Миладиновци/ 268 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
267 песна 268 песна

од Браќа Миладиновци
269 песна
на современ македонски правопис


„Каљо, мори Каљо! Што не одиш на гости?”
„Чичо, море, чичо! со кого да одам?”
,,Каљо, мори Каљо! лели имаш момче.”
„Чичо, море, чичо! Ке сум зела момче!
Чичо, море, чичо! Ко д' отворам ношви,
И ми велит: мајко меси ми кравајче!
Чичо, море чичо, јас му вељам: немам;
Та не сум ти мајка, а мај го не фтасал;
Туку сум ти жена, желка ти во грло.
Кога д' идам на вода, и тој идет по мене,
И ми велит: мајко напи ме водица!
Та не сум ти мајка, а мај го не фтасал,
Туку сум ти жена, желка ти во грло,