Зборник на Миладиновци/ 266 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
265 песна 266 песна

од Браќа Миладиновци
267 песна
на современ македонски правопис„О мори Стано Додоа!
Што н' го жените Никола?”
„Мислиме да го жениме,
Сешто c` имаме готоо:
Шикла шошница полна ченица,
И ј ас си ј ада и селоi даам,
Пак се надеам свадба да чинам,
Пак ме викает сиромаф,
Попот ми керка не дават!
От жаба нога цела пастарма,
И јас си јада, и в село даам,
Пак се надеам свадба да чинам;
Пак ме викает сиромаф,
Попот ми керка не дават!
Цевка бурило полно со вино,
И јас си пиј ам, и в село даам,
Пак се надеам свадба да чинам;
Пак ме викает сиромаф,
Попот ми керка не дават!
От глуфче меше полно со мавца,
И јас си јадам, и в село даам,
Пак се надеам свадба да чинам;
Пак ме викает сиромаф,
Попот ми керка не дават!