Зборник на Миладиновци/ 221 песна

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
220 песна 221 песна

од Браќа Миладиновци
222 песна
на современ македонски правопис


От згора идет сејмени, еј стара бабо жаљбо ле!
Ајдутска глава носеет, еј стара бабо жаљбо ле!
Излезе баба да гледат, еј стара бабо жаљбо ле!
Видела баба та глава, еј стара бабо жаљбо ле!
Викна ми баба да плачит: егиди желна бабо жаљбо ле!
„Не ми је глава ајдутска, егиди желна баба жаљбо ле!
Тук ми је глава синова. егиди желна бабо жаљбо ле!”
Сејмени бабо је велее: егиди желна бабо жаљбо ле!
„Не жаљај, бабо, не плачи, егиди желна бабо жаљбо ле!
Блазе ти тебе со срце, егиди желна бабо жаљбо ле!
Што јунак ти си родила, егиди желна бабо жаљбо ле!
Дури му глава зедофме, егиди желна бабо жаљбо ле!
Педесет мина паднафме, егиди желна бабо жаљбо ле!
Сам буљук баша загина, егиди желна бабо жаљбо ле!