Зборник на Миладиновци/ На владика

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

На стар На владика

од Браќа Миладиновци
На анама
на современ македонски правопис.


Уснал ми је владика
Ристабогу на колена;
Ристос ми го скориваше:
„Стани, стани, а владику,
Ето ти се Лазарици
Лазарици, посестрими,
Што ке дарчок ке и дарвиш;
Сем Лазарки марамица,
На нееста кошулица.
Да дочекаш и в година
И в година и за многу
Со твојата добра глаа.