Зборник на Миладиновци/ На богат човек

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

На жена што неимат чедо и м’ш је је на чужина На богат човек

од Браќа Миладиновци
На човек што имат деца
на современ македонски правопис.Пофалил се богатиот
Јас сум богат и пребогат;
Тук се нашат и пошашвит
Како риба во глобина,
Како орел со вишина,
Како овца с рудо јагне,
Како лоза с бело грозје.