Зборник на Миладиновци/ Кога ја качват на коња

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кога пуштат побратимите за да земат невестата Кога ја качват на коња

од Браќа Миладиновци
Кога побратимите држат невестата
на современ македонски правопис.


Изникнало је зелено дрво,
Колку зелено толку јадово,
Со врф се клањат, с корен проштаат;
„Прости ме, прости, еј мили татко,
Оти ке одам на туѓа куќа,
Во туѓа куќа, во туги луѓе.
Татко не ми је, татко ке речам,
Татко ке речам, керко не велит;
Мајка не ми је, мајка ке речам,
Мајка ке речам, керко не велит;
Браќа не ми се, браќа ке речам,
Браќа ке речам, сестро не велет;
Сестри не ми се, сестро ке речам,
Сестро ке речам,сестро не велит.“