Зборник на Миладиновци/ Кога да ја носеет у зетот

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кога да ја извадат от куки надвор Кога да ја носеет у зетот

од Браќа Миладиновци
Кога да ја донесат дома и ја отскриват кумот
на современ македонски правопис.


Дотекол је м'тен Дунав
М'тен Дунав и пороен;
Што донесол Димна Депа,
Депа хубава девојка,
Кому да ја поклониме
Поклон да е на свекрва,
В р'це носи златна чаша
Полна ројно вино,
Кому да ја поклониме,
Ова златна чаша?
На поклон да је свекору;
Поклонете домакину
На поклон да му ет.