Зборник на Миладиновци/ Кога да ја донесат дома и ја отскриват кумот

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кога да ја носеет у зетот Кога да ја донесат дома и ја отскриват кумот

од Браќа Миладиновци
На зетот
на современ македонски правопис.


„Еј девојко, бела и црвена!
Што си толку бела и црвена?
Даљ си зима во Солун зимувала?
Ељ си лете пот шатор летувала?”
„Еј девојки, мои мили друшки!
Ни сум в лето под шатор седела,
Ни сум в лето пот шатор седела,
Туку мајка така ме родила.”