Зборник на Миладиновци/ Кога да одат по невестата

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кога у зетот плетат венец за невестата Кога да одат по невестата

од Браќа Миладиновци
Кога земает невестата
на современ македонски правопис.


Што је врева во гора зелена?
Аљ је паша, ељ је млат субаша?
Ељ је вода, ељ је млат војвода?
Ни је паша, ни је млат субаша;
Ни је вода, ни је млат војвода;
Туку ми се две рала сватои,
Што ми носат китена невеста,
Коњ до коња, јунак до јунака;
Пушки ми се, како честа гора,
А калпаци, како темен облак,
Сабји ми се, како силен оган.