Запис на учителот Ѓорѓи Македонски за своето потекло

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Запис на учителот Ѓорѓи Македонски за своето потекло

од Ѓорѓи Македонски
1846[1]
Да се знае кога селаните од моето родно село Радибуш, Криворечка Паланка, ме главија за учител во нашето селско училиште и за Ранковце и за Криви Камен, за 1800 гроша годишно. Роден сум од татко ми свјаштеник Димитрија и мајка Варскија како седмо дете од дванаесетте деца, пет машки и седум женски. Славјанското писмо го изучив од татко ми Димитрија Маќедонски, кој така се вика зашто сме Маќедонци, а не Грци, а неговиот татко се викал Јосиф, свјаштеник, а неговиот дедо Стоимен, свјаштеник. И ја прекарот си го зедов Маќедонски, а не по татко ми и по дедо ми, за да се знае оти сме Славјани од Маќедонија.

Ден Голема Богородица на 1846 година.

Ѓорѓија Македонски.


Белешки[уреди]

  1. Учителот Ѓорѓија Македонски, родум од с. Радибуш, Кривопаланечко, по повод стапувањето на учителска должност во родното с. Радибуш, го оставил овој запис со фразата вообичаена за тоа време: „Да се знае“ (Знано будет...)