Донка грло ја болеше

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Донка грло ја болеше,
никој Донка не веруе,
ни свекрва, ни јатрва,
кој верује не е тука.
Донка прати едно писмо,
„брзо да си дојдеш Милан“.
Милан јавна брза коња,
си киниса каде дома.
Не се врна во меана,
си нарача чаша вино:
- Турај вино немерно,
давам пари неброени.
На пат сретна копачите,
па им вели, ем говори:
- Ој копачи, мили браќа,
копајте гроб за двамина.
На пат сретна носачите,
па им вели, ем говори:
- Ој носачи, мили браќа,
оставете бела Донка.

Поврзано[уреди]