Детенце мало

Од Wikisource
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Детенце мало, с' погледот бистар,
без грижи и без јадови.
На тебе има насмевка блага,
сè ти се чини весело.
Весело мило мајкино чедо,
само со песни заспиваш.
Во себе имаш безгрижен живот,
а ништо дете не разбираш.
Младоста свети в' лицето твое,
усните в' осмех ти играат.
Уште си мало, невино мало,
си гледаш мајка, го гледаш небото.
А јаска слуга, измачен, беден
в' планини, в' поле, ливаѓе.
В' палати, в' сараи и кај чорбаџии,
нем слуга на измамници.
Прости ми, темницо, лажна и мрачна,
во тебе гнијат херои.
Тука болести страшни добиваат,
сè млади јунаци, Македонци.

Поврзано[уреди]