Томе Арсовски

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Томе Арсовски)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: А Томе Арсовски
(23.9.1928-22.4.2007)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Томе Арсовски (Косовска Митровица, 23 септември 1928 - Скопје, 22 април 2007) бил македонски поет, раскажувач, романсиер, драмски автор, преведувач. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Работел над 30 години како драматург во Македонската радио-телевизија. Бил претседател на Друштвото на писатели на Македонија. Член на ДПМ од 1959 година, а во еден мандат беше и претседател на Македонската писателска асоцијација.

Творештво[уреди]

 • Грст смеа (поезија, 1958)
 • Александра (драма, 1958)
 • Празник на птиците (драмска етида, 1959)
 • Непребол (поема, 1961)
 • Парадоксот на Диоген (драма, 1961)
 • Грст среќа (телевизиска драма, 1962)
 • Матурска вечер (драма, 1964)
 • Стотиот чекор (телевизиска драма, 1964)
 • Обрачи (драма, 1965)
 • Грдиот Нарцис (телевизиска драма, 1964)
 • Бумеранг (комедија, 1969)
 • Чекор до есента (драма, 1969)
 • Коктел за четворица (телевизиска драма, 1970)
 • Парадоксални раскази (раскази, 1972)
 • Залез над езерската земја (телевизиска драмска серија, 1973)
 • Убавината чекори сама (комедија, 1974)
 • Скок преку кожа (драма, 1976)
 • Исповед на таксистот (монодрама, 1979)
 • Излез во случај на опасност (драми, 1989)
 • Благиот допир на љубовта (драма, 1984)
 • Патување во Таџетакомо (роман за деца, 1980)
 • Зена, ќерка на ѕвездите (роман за деца, 1988)
 • Арис или прва љубов (роман за деца, 1989)
 • Климент Охридски (историски роман, 1989)
 • Кристална планета (роман за деца, 1990)
 • Куќа на четири ветра (роман, 1991)
 • Смешни и превртени песни (поезија за деца, 1991)
 • Петиот ветар (раскази, 1992)
 • Подводен град (роман за деца и млади, 1993)
 • Телефонот е во прекин (роман за млади, 1993)
 • Диско - штурец (поезија за деца, 1993)
 • Супер девојче (роман за млади, 1994)
 • Нешто убаво ми се случува (роман, 1996)
 • Пурпурно поле (поема, 1996)
 • Дедо Мраз и феферони (комедија за деца, 1997)
 • Марко Крале и Феферона (весела сценска игра за деца, 1997)
 • Дарко Фокси спиди Гонзалес (весела сценска игра за деца, 1998)
 • Жената со птичја глава (раскази, 2000)

Забелешки[уреди]


Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 70 години.