Димитар Миладинов

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Димитар Миладинов)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Список на автори: М Димитар Миладинов
(1810 - 1862)
Видете исто така: биографија, медија, цитати.

Димитар Миладинов (Струга, 1810 - Цариград, 23 јануари 1862) бил македонски народен преродбеник, поет, учител, публицист, собирач на народни умотворби, основач на македонската етнографија. Неговата поезија е со изразит лирски темперамент, а неговото творештво се состои од неколку лирски целини. Заедно со својот помлад брат Константин водеше организирана борба против денационализаторството, пенелизмот и практиката на грчката влада на македонските подрачја. Роден е во семејството на грнчарот Ристе Миладинов и неговата сопруга Султана Миладинова. Основно училиште завршил во Струга, а подоцна и гимназија во Јанина, Грција.

Збирки

Писма

Наводи

Ова дело е во јавен домен во земји каде авторските права се плус 50 или помалку.
Ова не ги задоволува авторските права, на американските закони . За прифатлива лиценца во САД, видете {{PD-1996}}.
Сите дела од овој автор се во јавна сопственост во целиот свет бидејќи авторот е починат пред повеќе од 100 години.