Владо Малески

Од Wikisource
(Пренасочено од Автор:Владо Малески)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Список на автори: М Владо Малески
(5 септември 1919 - 23 септември 1984)
Видете исто така: биографија, медија, цитати. Портрет на Мисирков.

Владо Малески (Струга, 5 септември 1919 - Струга, 23 септември 1984) бил истакнат македонски писател, општествено-политички работник, издавач и револуционер. Основно образование завршил во Скадар, Албанија, а гимназија во Битола. Студирал на Правниот факултет во Белград, но поради војната ги прекинал студиите. Бил учесник во НОБ на Македонија и е еден од најталентираните основоположници на современата македонската проза.

Творештво[уреди]

  • Ѓурѓина алова (раскази, 1950)
  • Бранувања (раскази, 1953)
  • Она што беше небо (роман, 1958)
  • Војната, луѓе, војната (роман, 1967)
  • Разбој (роман, 1969)
  • Разгледи (статии, коментари, полемики, 1976)
  • Кажувања (раскази, 1976)
  • Записи на Езерко Дримски (роман, 1980)
  • Јазли (роман, 1990)

Надворешни врски[уреди]